SKEET
Skeet Poligonu
Skeet poligonu iki kule (yüksek ve alçak kule) ve yarıçapı 19.20 metre olan bir dairenin merkezden tam 5.49 metre geri çekilmiş taban kirişi 36.80 m. olan daire yayı üzerinde yer alan 8 atış istasyonundan oluşur. Dairenin merkezi plakaların çakışma noktası olarak bilinir ve bir kazı ile yeri belirlenir. Plaka çakışma noktasına bakarak daire yayı üzerindeki herhangi bir yerde durulduğunda 1 numaralı istasyon taban krişinin sol, 7 numaralı istasyon sağ ucunda yer alır. 2 nci ila 6 ncı istasyonlar arasındaki istasyonlarda, dairenin çevre yayı üzerinde yer alıp, birbirinden eşit uzaklıktadırlar. (Birbirinden sonra gelen daire yayı üzerindeki istasyonlar 1 ila 2,2 ile 3 ve diğerleri arasındaki istasyonlarının merkez noktalarının birbirinden uzaklığı 8.13 metredir). 8. istasyon taban kirişinin tam ortasında yer alır. Atış İstasyonları: 1’den 7’ye kadar istasyonlar, 91 santimetre karelik kareler şeklinde ve yanı seviyeye olup, iki kenarı istasyon işaretlerinin arasından geçen dairenin yarıçapına paralel durumdadır. 8.nci istasyon genişliği 91 santimetre, uzunluğu 183 santimetrelik bir dikdörtgen olup, uzun kenarı, taban kirişine paraleldir. Tüm istasyonların yer ve dizaynı hatasız olmalıdır. 1’den 7’ye kadar istasyonların istasyon işaretleri, plaka çakışma noktasına en yakın kenarının tam ortasında bulunur. 8.nci istasyonun işareti, diğerleri ile aynı seviyede ve taban kirişinin tam orta noktasındadır.
Bir skeet poligonunda plakların çıkış noktası olan yüksek ve alçak kulenin, sporcunun atış noktası olan 8 istasyonun yerleşimi ve ölçüler aşağıdaki gibidir.
19,2 m yarıçaplı bir dairenin yayı şeklindeki poligonda, yay üzerindeki 7 noktada ve iki kulenin orta noktasında olmak üzere 8 farklı istasyon bulunur. Plaklar ise yayın iki ucunda bulunan, biri yüksek diğeri alçak iki kuleden, dairenin merkez noktasının 4,6 m. üzerinden geçecek şekilde fırlatılır. Plaklar 67-69 m. aralığında mesafeye düşecek ve dublelerde orta nokta üzerinden aynı anda geçecek şekilde ayarlanır.
Makineler;
a- Bir skeet sahasında iki kule bulunur. Yüksek kule ve alçak kule,
b- Her iki kulede de sabit bir fırlatma makinesi bulunur.
c- Yüksek kuleden fırlatılan bir plaka, 1 No.lu istasyon işaretinin 91 cm. gerisinden (Taban kirişinin uzantısında ölçülür) ve yer seviyesinin 3.05 m. yüksekliğinden çıkmalıdır.
d- Düzgün olarak fırlatılan plakalar, 91 cm. çaplı havalı bir daire içinden geçmelidir. Bu dairenin merkezi, plaka çakışma noktasının 4.57 m. yüksekliğinde olmalıdır.
Burada hedef çakışma noktası, 8.nci istasyonun seviyesinden ölçülmelidir. (Bk. Şekil 2).
e- Plaka iyi hava şartlarında 65-67 metre mesafe katetmelidir.
Atış Hudutları;
a- 1’den 7’ye kadar olan istasyonlarda atış hududu, her iki kuleden de 40.23 m.dir. 8.nci için atış hududu ise plaka çakışma noktası ile plakanın çıkmış olduğu kule arasındaki mesafedir.
b- Atış hudutlarını belirlemek amacı ile küçük ve büyük kulelerin plaka uçuş yolundaki 40.23 metreye uygun işaretler konulur. Benzer işaretler nizami plaka hudutlarına da (67-69 m.) konmalıdır.
Emniyet Tedbirleri;
8. istasyondan atış yapıldığında makina kurucularının atış görüş sahasında kalmayacakları şekilde, her iki kulenin plaka çıkış pencerelerinin birer siperle teçhiz edilmesi gerekir. Bu tedbir, makina kurucularının, direk ya da seken saçmalardan korunmalarını sağlayacaktır. Bir diğer tedbir olarak da 1’den 7’ye atış istasyonlarının 7-10 metre gerisinde ve bu istasyonların üzerinde bulunduğu yarım daire şeklindeki yayı çeviren halat ya da tel örgü bulunmalıdır. Seyirciler, bu engelin ilerisine geçemezler. Hakem ve jüri üyeleri bu kuralın tatbikinden sorumludurlar.
Zamanlayıcı (timer);
Zamanlayıcı, atıcı istasyona girip hazır duruşunu aldıktan sonra plak istediğinde, plağın 0-3 saniye aralığında rastgele bir zamanda çıkış yapmasını sağlayan cihazdır. Böylelikle belirli bir zaman aralığındaki belirsiz bir zamanda fırlatılan hedefin vurulması istenir. Bu uygulama atıcının maksimum konsantrasyon ile plak beklemesini gerektirir.
İstanbul, İzmir, Konya, Bursa, Bolu, Kahramanmaraş, Adıyaman, Manisa, Mersin, Adana ve Eskişehir trap-skeet poligonu bulunan illerimizdir. Bu iller aynı zamanda yerel yarışmalar düzenleyebilen, ulusal yarışmalara sporcu gönderen, atıcılık kulüplerinin bulunduğu illerdir. Mersin Erdemli Atış Poligonu, 17. Akdeniz Oyunları için inşa edilmiş, sonrasında atıcılık sporunun ülkemizdeki merkezi haline gelmiş dünya standartlarında bir tesistir. Tesiste aynı zamanda havalı ve ateşli silah poligonları da bulunmaktadır. 2016 yılında inşa edilerek hizmete açılan yeni Bursa poligonunun yanı sıra Eskişehir ve Konya poligonları da modernize edilerek ülkemize dünya standartlarında modern poligonlar kazandırılmıştır.
Modernize edilen Konya poligonumuz çevresel uyumu ve ülkemizin dört bir yanından gelen sporculara kolaylık sağlayan konumuyla Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezi bünyesinde yetiştirilen genç sporcularımız için eğitim sahası haline getirilmiştir.
Atıcı Aksesuarları
Kulaklık
Atıcının ve diğer atıcıların silahlarından gelen seslerin kulaklara zarar vermesini önlemek amacıyla kullanılır. Sürekli ve istisnasız kullanılması gereken aksesuardır.
Kep
Skeet açık hava poligonunda yapılan ve gözlerin hayatı fonksiyon taşıdığı bir spor olduğundan güneşe karşı kep kullanılması gerekmektedir.
Atış Gözlüğü
Farklı hava şartlarına göre değişebilen camları ile daha net görüş sağlayan atış gözlükleri atıcının vazgeçilmez aksesuarlarındandır. 2013 itibariyle müsabakalarda kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
Atış Yeleği
Fişeklik cepleri ve tüfeğin hareketini kolaylaştırıcı yüzey yapısıyla atış yelekleri tüm idman ve yarışmalarda kullanılan önemli bir aksesuardır.
Superpose Skeet Tüfeği
Atıcının fiziksel yapısına uygun olarak üretilen veya modifiye edilen superpose kaval namlu (şoksuz veya açık şoklu diye tabir edilen), tek tetik, yivsiz atış tüfekleri kullanılır.
12 Kalibre 24gr. Skeet Fişekleri
Skeet Yarışmaları
Müsabaka Alanı (Poligon): Yarım daire yayı üzerinde bulunan sekiz atış istasyonu vardır. Daire yayının uçlarında ve karşılıklı konumda bulunan iki ayrı kuleden hedefler fırlatılır. Soldaki yüksek kuleden atılan hedef, yerden 3.05 m yükseklikten, sağdaki alçak kuleden atılan hedef ise yerden 1.07 m yükseklikten fırlatılır. Hedefler daire yayının merkez doğrultusundan geçmeli ve havada 67-69 m’lik bir yol almalıdır.
Tek plaklar sporcuya yakın kuleden atılır, double plaklar ise her iki kuleden aynı anda atılır, sporcu önce yakın kuleden giden plağı ardından da uzak kuleden gelen plağı vurmaya çalışır. Skeet atışlarında, trapta olduğu gibi tüfek yüze alınarak değil, dipçik dirsek hizasında tutularak plak istenir. Plak çıkış yaptıktan sonra tüfek yüzlenir ve atış yapılır. Yarışmalarda büyük ve genç erkekler 5 seri (125 plak), büyük ve genç bayanlar 3 seri (75 plak) atış yaparlar.
Sıralama serileri tamamlandığında ilk 6 sıradaki sporcular 3. istasyonda düz-ters duble, 4. istasyonda düz duble, 5. istasyonda düz-ters duble, 3. istasyonda düz-ters duble, 4. istasyonda ters duble, 5. istasyonda düz-ters duble olmak üzere 10 duble (20 atış) yaparlar ve 1 sporcu elenir. Sonrasında aynı düzende atılan her 5 duble (10 atış) sonrasında 1 sporcu elenecek şekilde final serisi devam eder ve toplamda 30 duble (60 atış) sonunda böylelikle ilk 3 sıralama belirlenir.
Türkiye’de ilk Skeet Milli Takımı 1968 yılında Osman Giraud, Hayrettin Onur, Orhan Silm ve Ahmet Tugay’dan oluşmuştur. Kulübümüzün kurucusu Ali Rıza Bilgin, gerek sporculuk gerekse antrenörlük kariyeri ile skeet branşında ülkemizin gelmiş geçmiş en başarılı ismidir.
Skeet yarışmalarında kullanılan malzemeleri dört kısımda inceleyebiliriz.
a- Tüfekler: Skeet tüfekleri superpose, açık şoklu (kaval) tüfeklerdir.
b- Hedefler: 11 cm çapında kil plaklar
c- Cephaneler: 70 mm’lik fişekler kullanılır. Saçma ağırlığı 24 gram olmalıdır.
d- Fırlatıcı Makineler: Belirli limitlere göre hedefleri fırlatır.
Bir seri skeet atışı 25 plak olup 1′den 8′inci istasyona kadar aşağıdaki gibidir:
1. istasyon: 1 tek + 1 double
2. istasyon: 1 tek + 1 double
3. istasyon: 1 tek + 1 double
4. istasyon: 1 tek + 1 tek
5. istasyon: 1 tek + 1 double
6. istasyon: 1 tek + 1 double
7. istasyon: 1 double
4. istasyon: 2 duble
8. istasyon: 1 tek + 1 tek
Skeet, olimpik branşları arasında yer almakta olan genç bayanlar, genç erkekler, büyük bayanlar ve büyük erkekler kategorilerinde yapılan bir spordur. Ülkemizde ayrıca yeni başlayan sporcuları teşvik etmek amacıyla yıldız erkekler ve yıldız bayanlar kategorileri de açılmıştır.
Uluslararası Atış Sporları Federasyonunun kural kitapçığı için buraya tıklayınız.